Bunkerhakselaar met succes in de hondengang

Groenvoederdrogerij Timmerman is producent van hoogwaardige luzerne producten en er zit al ruim 100 jaar kennis en ervaring in dit familiebedrijf. Timmerman benaderde ons om als try-out één van de bunker hakselaars in hun bezit om te bouwen tot een machine die in hondengang gezet kan worden. Dit betekend dat hij i.p.v. de achterbanden te laten sporen met de voorbanden, de banden ieder een eigen spoor krijgen. Dit zou ten goede komen van de luzerne die Timmerman verbouwd, omdat dit een relatief teer plantje is. Wanneer hier goed mee om wordt gegaan kunnen er meerdere snedes per jaar geoogst worden. Hoe minder het plantje kapot gereden wordt, hoe hoger de opbrengst en hoe beter voor het land van de akkerbouwer.

Na flink wat denkwerk nam de bouw 2 tot 3 maanden in beslag. Vooral op het gebied van hydrauliek en elektronica lag een mooie uitdaging voor onze engineering afdeling. Om het systeem zowel normaal als in hondengang goed te laten functioneren en probleemloos te laten wisselen, heeft heel veel teken- en rekenwerk gekost. Veiligheid was hierbij van groot belang, omdat uiteraard voorkomen moest worden dat het gevaarte van 3.6 m breed, 13 m lang, 4 m hoog en 30 ton ledig gewicht op de weg ineens in hondengang zou gaan. Hij is dan ook voorzien van een controlesysteem dat constant de positie van de machine meet.

De service die Vandenende op locatie heeft geboden is van groot belang geweest in het hele proces. De bunkerhakselaar legt tijdens het seizoen namelijk een route af door heel Nederland om te oogsten op de vele percelen en draait een bijna volcontinue productie. Om ervoor te zorgen dat de machine in bedrijf kon blijven heeft ons serviceteam vele kilometers afgelegd.

Meer weten over Groenvoerdrogerij Timmerman? Klik hier voor de website.

Hieronder een impressie van de bunkerhakselaar in hondengang:

dsc_4478

dsc_4489

dsc_4493